ROT-avdraget

rot-avdragetRotavdraget gör så att kostnaderna för att byta ut eller renovera fasaden kan hållas nere genom att man får dra av en viss del av arbetskostnaden på skatten. Sättet som det fungerar på är smidigt och som kund är det egentligen ingenting som du behöver tänka på, utan det kommer den hantverkare du anlitar att ordna automatiskt. Observera dock att det gäller seriösa hantverkare som har F-skattesedel och att man alltid ska höra efter hur de gör med rotavdraget. De flesta hantverkare som man kommer att komma i kontakt med kommer dock att vara seriösa idag, tack vare att rotavdraget gjort det mycket mindre lönsamt att anlita svart eller annan oseriös arbetskraft.

 

Storleken på rotavdraget
Storleken på rotavdraget har i flera år legat på 50 % av arbetskostnaden, men en sänkning till 30 % är aviserad till 2016. Observera också att detta endast gäller kostnaden för arbete, inte för material, vilket kan göra stor skillnad beroende på vilket material som man väljer (eller vilket material det är på den fasad man vill få renoverad). Maximalt får man använda sig av rotavdraget upp till 50 000 kronor per person och år, en nivå som kommer att kvarstå även under 2016. men för att få den senaste informationen om rotavdraget bör man alltid se efter på Skatteverkets hemsida.

 

Så fungerar det
Du behöver inte göra någonting för att använda dig av rotavdraget. Det hela fungerar så enkelt som att den hantverkare du anlitar drar av rotavdraget direkt på fakturan. Det enda som du egentligen behöver ha koll på är hur pass stor del av rotavdraget du redan utnyttjat under året. Om du passerar gränsen på 50 000 kronor så är det viktigt att du inte utnyttjar rotavdraget mer under året utan betalar fullt pris, annars riskerar du en smäll när det är dags att deklarera.